A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Novo Stack Overflow istraživanje — Programeri najviše vole Rust, a Python i TypeScript najpoželjniji za rad

U ovogodišnjem izdanju istraživanja svetske programerske scene koje svake godine sprovodi Stack Overflow učestvovalo je preko 80.000 programera iz 181 zemlje. Kao i do sada, developeri su odgovarali na pitanja o svojim omiljenim, ali i tehnologijama koje im izazivaju najveću bojazan i negodovanje, radnim navikama, kao i tome na koji način uče i napreduju.

Profili developera

Sjedinjene Države i Indija nastavljaju da pružaju najveći broj odgovora na anketu, a slede ih Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska. Kada se govori konkretno i SAD-u, jasno je da države sa uspostavljenim tehnološkim centrima imaju najviše ispitanika: Kalifornija, Njujork, Vašington i Teksas.

Viši rukovodioci i menadžeri obično imaju najviše godina iskustva u programiranju, dok oni koji se bave data science-om i mašinskim učenjem imaju najmanje. 

Ono što je posebno zanimljivo je da programeri počinju mladi: preko 50 odsto ispitanika napisalo je prvi red koda u dobi od 11 do 17 godina.

Full-stack developeri (gotovo 50%), back-end, front-end i desktop developeri i dalje predstavljaju većinu svih ispitanika. Zanimljivo je da je uloga dizajnera opala od prošle godine, zamenivši mesta sa administratorima sistema.

Oko 48 odsto profesionalnih programera ima 25-34 godine. Skoro polovina ispitanika starijih od 65 godina ne smatra sebe profesionalnim programerima, takođe 91 odsto svih ispitanika i 92 odsto profesionalnih programera identifikuju se kao muškarci. Među njima, Sjedinjene Države imaju najveći procenat rodnih manjina.

Tehnologije

JavaScript je devetu godinu zaredom najčešće korišćeni programski jezik. Većina programera radi veb programiranje. Python je pretekao SQL i postao treća najpopularnija tehnologija, a Node.JS prešao na šesto mesto.

AWS zadržava svoju vodeću poziciju kao najčešće korišćena cloud platforma, ali su Google Cloud i Microsoft Azure ostvarili značajan napredak u odnosu na prošlu godinu. Vredi napomenuti da je ovo prva godina u kojoj je Stack Overflow izbacio cloud platforme iz njihovog opšteg pitanja o platformama.

Programeri najviše vole Rust, među najomraženijim Java, PHP i C

Rust programski jezik već šestu godinu zaredom suvereno vlada kao najomiljeniji. Python i TypeScript su oni na kojima programeri najviše žele da rade. Međutim, treba napomenuti da se skala popularnosti zaračunava srazmerno broju odgovora. Iako je Rust najomiljeniji jezik za gotovo 87 odsto programera koji ga koriste, na prvo mesto ga je dovelo 5.044 odgovora, naspram, recimo, TypeScript-a, koji je treći omiljeni jezik, koji pak ima 18.711 odgovora.

Među najomraženijim programskim jezicima nalaze se Java, PHP, C i C++ za koje je više od 50 odsto programera izrazilo negodovanje, opisavši ih kao jezike koji stvaraju bojazan. 

Najplaćenije tehnologije

Perl prelazi sa najplaćenijeg jezika prošle godine na peti najplaćeniji ove godine. Programeri Clojure imaju najveću srednju platu, gotovo 14 hiljada dolara više od drugog mesta koje pripada F#.

Radni odnos

Veći procenat ispitanika radi sa skraćenim radnim vremenom ili u školi, dok se smanjuje broj onih koji rade sa punim radnim vremenom. Ovo može odražavati efekte pandemije, u kojoj su zaposleni iz gotovo svih industrija preispitali puno radno vreme i rad u kancelariji. 

76 odsto profesionalnih programera zaposleno je barem na pola radnog vremena. Prošle godine je preko 92 odsto profesionalnih programera bilo zaposleno barem na pola radnog vremena. Iako se broj zaposlenih programera smanjio, nije bilo značajnog povećanja procenta programera koji traže posao.

Svuda u svetu, inženjerski menadžeri, SRE, DevOps stručnjaci i inženjeri podataka obično primaju najveće plate. Kada se fokusiramo na SAD, vidimo neke razlike na dnu spektra plata. U SAD-u programeri mobilnih aplikacija i edukatori imaju veću platu u odnosu na druga zanimanja u poređenju sa globalnom populacijom programera.

Ovo su neki od podataka za koje smo smatrali da su najrelevantniji i da bi mogli da budu zanimljivi za domaću zajednicu, a celo istraživanje možete pogledati ovde.

Ovo istraživanje ipak treba uzeti za dozom rezerve, jer su ispitanici isključivo korisnici Stack Overflow-a.

Total
0
Shares