A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Korupcija, spora birokratija i neefikasno sudstvo usporavaju rast američkih investicija u Srbiju, navodi izveštaj Stejt departmenta

Da Srbija napreduje na putu privlačenja stranih ulaganja, konstatuje američki Stejt department u svom izveštaju o investicionoj klimi u Srbiji. U tome su najzaslužnija dobra strateška lokacija zemlje, obrazovana radna snaga, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini s ključnim državama. Međutim, ono što našoj administraciji zameraju predstavnici Evropske unije, nevladin sektor i građani, našlo se i na spisku američkih investitora.

Korupcija, spora birokratija, državna preduzeća koja posluju s gubicima, siva ekonomija i neefikasno pravosuđe su ono što ocenjuju kao probleme za dalja ulaganja u našu zemlju. Uz to ih zabrinjava i politički uticaj na navodno nezavisne regulatorne agencije.

Smatraju da su na skromno poboljšanje investicione klime poslednjih godina uticale makroekonomske reforme, veća finansijska stabilnost i disciplina, kao i pristupni pregovori EU, koji pokreću pravne promene, pa tako poboljšavaju i poslovnu klimu. Ukazuju i kako je prošle godine Srbija napredovala za četiri pozicije na Doing Business listi Svetske banke i sada je na 44. mestu.

Američki investitori navode i kako uglavnom uživaju jednake uslove, koje ima njihova srpska i inostrana konkurencija. Takođe i kako uz ambasadu i ovdašnji lideri reaguju na investicione probleme.
Kao poteze Vlade koji utiču na poboljšanja investicione klime navode značajne reforme zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcija, javnih nabavki i privatizacija, koje su pomogle poboljšanju poslovnog okruženja.

„Digitalizacija određenih funkcija još nije donela dramatično skraćivanje vremena obrade i možda se neće dosledno primenjivati. Vlada polako napreduje u rešavanju problematičnih državnih preduzeća. Tamo gde je to moguće, to je postignuto postupcima bankrota ili privatizacije. Vlada planira da privatizuje još 78 kompanija, a takođe polako smanjuje naduvenu radnu snagu u javnom sektoru u Srbiji, uglavnom putem otpuštanja i ograničenja zapošljavanja.”

Kako navode, ukoliko Vlada bude realizovala najavljene reforme, poslovne mogućnosti će nastaviti da rastu, a sektori koji će imati koristi uz poljoprivredu i preradu njenih proizvoda, jesu upravljanje otpadom, zaštita životne stredine, IKT, obnovljivi izvori energije, rudarstvo i zdravstvo.

Navode i kako žene u Srbiji uglavnom uživaju jednak tretman u poslovanju i zaključuju kako investitori treba da prate sprovođenje reformi i promene podsticajnih programa za ulaganje.

Total
0
Shares