A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Konkurs za kustosa romske izložbe na 59. Bijenalu u Veneciji

11.08.2021 | 19:28

Evropski romski institut za umetnost i kulturu (ERIAC) objavio je konkurs za kustosa romske izložbe na 59. Bijenalu u Veneciji 2022. godine, koja će biti deo zvaničnog pratećeg programa.

ERIAC traži kustosa romske izložbe koja će demonstrirati osnovne principe te organzacije, uključujući najviše standarde kvaliteta u umetnosti i kulturi. Za romsku izložbu na 59. Bijenalu u Veneciji, koje će biti otvoreno 23. aprila 2022. godine, ERIAC traži hrabrog i vizionarski orijentisanog kustosa sa predlogom projekta koji govori dubinski, senzitivno i autentično i iz ugla romske zajednice. Predloženi projekat trebalo bi da ima kapacitet da iskoristi transformativnu snagu umetnosti i ostvari uticaj na život Roma. Projekat bi trebalo da omogući da široko fragmentirane, raznolike i širom sveta rasprostranjene romske zajednice dobiju mogućnost da prevaziđu nacionalne granice, kao i da pozove na univerzalnu participaciju.

Odabrani predlog projekta biće predstavljen u okviru tekućeg projekta ERIACA-a “RomaMoMA”, pa stoga će i prioritet imati predlozi koji se odnose na pitanja koja “RomaMoMA” otvara.

Kandidati za kustosa romske izložbe trebalo bi da imaju iskustvo u kustosiranju i/ili menadžmentu u kulturi, zatim znanje o savremenoj romskoj umetnosti i kulturi, relevantno obrazovanje i praksu, sposobnost uspostavljanja kontakta sa umetnicima, pripremanja i organizovanja izložbe, iskustvo u projektnom administriranju i izveštavanju. Takođe, kandidat za kustosa trebalo bi da demonstrira posvećenost principima jednakih mogućnosti i diverziteta.

Kustoski predlog trebalo bi da sadrži CV-biografiju (maksimalno 1 A4 strana), kustoski koncept: naslov, teme projekta, informaciju o formatu i realizaciji izložbe (makimalno dve A4 strane), pri čemu bi koncept morao biti prihvaćen i podržan od svih umetnika koji bi učestvovali, CV ili biografije učesnika izložbe (jedna A4 strana, u slučaju više od jednog umetnika – najviše četiri) sa izborom fotografija njihovih radova u niskoj rezoluciji, opis radova i/ili projekata koji bi bili izloženi, sa pratećim fotografijama. Takođe, potrebno je dostaviti ilustrativne fotografije radova koji bi bili izloženi, a u skladu su sa standardima predviđenim za publikaciju (minimum format 24×32 cm, 300 dpi, tiff/jpg file), s kompletnom legendom i informacijom o autorskim pravima. Potrebo je dostaviti i specifikaciju budžeta koji može da iznosi maksimalno 25.000 evra, uključujući honorare za kustosa i umetnike, materijalne troškove, postavku, prevoz radova, osiguranje itd.

Prijave su dobrodošle od svih kvalifikovanih kandidata, bez obzira na pol, bračno ili roditeljsko stanje, rasno, etničko i društveno poreklo, verska uverenja i seksualnu orijentaciju. Posebno su dobrodošle prijave kandidata romskog porekla.

Rok za prijavljivanje je 10. septembar 2021 (do 17 CET).

Predloge bi trebalo poslati elektronski, kao Word dokument i kao jedan PDF dokument, na engleskom jeziku. Adresa za slanje je: eriac@eriac.org.

Prijave će ocenjivati međunarodni savetodavni odbor koji čine stručnjaci iz članstva ERIAC-a: umetnik Daniel Baker, kustos FUTUROMA paviljona na 58. Bijenalu u Veneciji (2019); prof. dr Ethel Brooks sa Radžers univerziteta u SAD, istoričar umetnosti, kustos i izvršni direktor ERIAC-a Tímea Junghaus, koji je bio kustos romskog paviljona na 52. Bijenalu u Veneciji 2007. godine, te istoričar umetnosti i pozorišni reditelj Miguel Ángel Vargas sa Instituta za kulturu i umetnost Saveta Sevilje.

Lokacija romske izložbe još nije utvrđena, ali bi predlozi trebalo da se odnose na prostor maksimalne površine 250 kvadratnih metara (visina enterijera okvirno 3,8 metara).

Prva romska izložba na Bijenalu u Veneciji održana je 2007. godine, a predstavila je radove 16 umetnika iz osam evropskih zemalja. Kustos Tímea Junghausosmislio je temu “Izgubljeni raj”.

Potom je 2011. godine, na 54. Bijenalu u Veneciji, Maria Hlavajova bila kustoskinja izložbe Call the Witness (zasnovane na ideji Suzane Milevske), a u formi živih “svedočenja” obuhvatala je umetničke radove, performanse, razgovore sa umetnicima, misliocima, pa i političarima.

Poslednja romska izložba na 58. Bijenalu u veneciji 2019. godine FUTUROMA, čiji je kustos bio Daniel Baker, obuhvatala je radove 14 romskih umetnika iz osam zemalja, među kojima je bila i Selma Selman iz Bosne i Hercegovine.

Više o dosadašnjim romskim izložbama u okviru Bijenala umetnosti u Veneciji i detalje o konkursnim uslovima nmoguće je naći na sajtu ERIAC-a.

(SEEcult.org)

Total
0
Shares