A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Kako da srušimo prepreke za srpske startape — prijavi se za javne konsultacije

Znate onaj osećaj kad pokušate da razvijate startap, pa malo malo lupite glavom u zid ili morate da se dovijate kako da sve te prepreke preskočite? 

Oni među nama koji su pokušali, a neki od vas i uspeli, znaju da nas na putu do svetskog tržišta očekuje nekoliko barijera koje se moraju prevazići. 

Šta biste rekli ako svima vama kažem da možemo da smanjimo broj tih prepreka ili bar pomognemo da ih pređete, da možemo da kreiramo nove prilike za sve naše startape, u kojoj god fazi razvoja bili? 

Ako vam je ovo važno i ako ste spremni da pomognete u rušenju barijera – imam predlog za vas: Priključite se procesu izrade Strategije razvoja startap ekosistema. 

Takođe, imam jednu molbu, pre nego što presudite da su strategije formalni dokumenti koji često ostaju netaknuti PDF u zabačenom delu nekog gov.rs sajta: dajte mi priliku da vas ubedim da, ovog puta, ne mora da bude tako. 

REALITY CHECK

Pre tri meseca smo preuzeli veliku odgovornost da predsedavamo radnom grupom čiji je zadatak da kreira predlog prve nacionalne Strategije razvoja startap ekosistema. Od tada, zajedno sa još 37 predstavnika ekosistema, svakodnevno mozgamo o tome kako možemo kreirati bolji ambijent za startape u Srbiji. Moja uloga je da koordinišem radom ove grupe, a najvažniji deo tog posla je da čujem izazove, predloge, komentare i pitanja svih strana i onda ih uskladim u dokument koji će se uskoro naći pred vama. 

Kao startap entuzijasta, (pomalo neuspešni) suosnivač startapa, projektni koordinator u ekosistemu koja godinama unazad kroz posao, ali i prijateljske razgovore uči o tome šta treba jednom startap osnivaču, oduševila sam se kada sam dobila ovaj zadatak. Zajedno sa članovima radne grupe sedela sam na brainstorming sesijama, potom istraživala postojeće stanje, strategije koje su na snazi, planirane aktivnosti aktera u ekosistemu i studirala najbolje prakse iz sveta ne bih li najbolje moguće uklopila na desetine, skoro stotinu, predloga koje smo prikupili. 

E, a onda je usledio pravi izazov: Kako da napravimo petogodišnju strategiju koja obuhvata 70-ak predloga koji svi savršeno odgovaraju potrebama baš svakog startapa, investitora, univerziteta, industrije i svima drugima? Da vam kažem – nikako. 

Ipak je ovo jedinstvena prilika da se svi koje interesuje startap ekosistem okupe i postave nove temelje za dalji razvoj ekosistema. Tu priliku ne smemo protraćiti nagomilavanjem mera za koje nemamo ni vremena ni resursa da ispunimo. Umesto da stavimo na papir puki zbir reči koje je nemoguće pretvoriti u delo u naredne četiri godine, odlučili smo se da napišemo predlog od 19 mera i ostavimo prostora za još sugestija koje će doći od šire zajednice. 

ŠTA TEBI NAJVIŠE SMETA?

Iako u grupi okupljamo veliki broj relevantnih aktera, daleko od toga da možemo da okupimo predstavnike svih startap niša, investitora, organizacija podrške i drugih. Zbog toga vas pozivamo da se priključite procesu javnih konsultacija. Iako vam ovaj naziv možda zvuči strogo i formalno, uveravam vas da je reč o krajnje opuštenim, ali sadržajnim razgovorima kroz koje predstavnici zajednice mogu podeliti izazove sa kojima se susreću, kao i predloge mogućih rešenja.

Naredni termin konsultacija je 24. maj, a ako nemate vremena da se pridružite online sastancima možete ostaviti i pisane komentare. Više informacija o temama konsultacija možete pronaći ovde.

ŠTA POSLE? 

Sad kad sam vas pozvala, mogu i da vam objasnim ono što sam na početku obećala – Zašto ova Strategija neće biti zaboravljena dva dana nakon što je objavljena u Dnevniku RTS-a?

Prvi i osnovni korak u kreiranju ovakvih dokumenata je razumeti pozicije i mogućnosti svih aktera i identifikovati objektivne kapacitete koje imamo na raspolaganju za realizaciju cilja ka kome idemo. Protekla tri meseca proveli smo radeći upravo to. Svesni okruženja i situacije u kojoj kreiramo predlog strategije upustili smo se u njenu dalju razradu. 

Naš zadatak, ali i zadatak zajednice, se ne završava formalnim usvajanjem strategije – naprotiv, tek tad počinje. MI u Inicijativi “Digitalna Srbija” ćemo ostati aktivan učesnik u ovom procesu, pratiti realizaciju akcionih planova koji će proisteći iz Strategije i ostvarivanje željenih ciljeva.

Pred nama je niz malih i velikih koraka koji ekosistemu daju energije da se razvija brže. Prvi je da osmislimo Strategiju i pozivamo vas da nam se pridružite.

Total
0
Shares