A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Izvrnuta kuća

Kustoskinje: Hana Djuar (Hannah Dewar, Tate Modern) i Una Popović (MSUB)

Autori/umetnici: Siniša Ilić i Tina Gverović

Saradnja podrazumeva kolaboraciju dveju institucija i kustosa Une Popović i Hane Djuar na zajedničkom projektu koji će rezultirati organizacijom dveju izložbi. Prva izložba organizuje se u Londonu, a druga izložba biće organizovana sredinom sledeće godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Saradnja se realizuje u okviru programa/projekta Project Space koji Tejt Modern uspešno sprovodi već dve godine i podrazumeva direktno udruživanje Tejt Modern sa umetničkim institucijama i ne-komercijalnim kulturnim organizacijama širom sveta. Namera ovog programa jeste da se uspostavi direktna saradnja i promoviše serija samostalnih ili grupnih internacionalnih izložbi, projekata savremene vizuelne umetničke prakse. Fokus je na realizaciji manjih kustoskih modula (od organizacije samostalne izložbe do prezentovanja grupne izložbe, maksimum do 5 umetnika) i prezentovanju mlađih autora, recentnih umetničkih praksi ili pojedinačnih umetničkih ostvarenja.

Istražujući prirodu rezidencijalnog boravka kao kreativnog procesa, ova izložba predstavlja umetnički odgovor na samu zgradu muzeja Tejt Modern, muzejske zbirke, kao i na posetioce muzeja, ali istovremeno je i odraz širih međunarodnih tema koje povezuju ove dve institucije, u globalnom kontekstu. Pitanje muzeja, kolekcija, socijalnih interakcija, ali i sam potencijal kolaborativnog udruživanja jeste tema ove izložbe.

Autorska izložba Siniše Ilića i Tine Gverović Inverted house / Izvrnuta kuća podrazumeva prostorne instalacije i crteže koji se na različite načine fizički, metaforično ali i fenomenološki oslanjaju na pitanje muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih: kolekciju, publiku i zgradu. Rad se bavi idejom dekonstrukcije prostora, pa i vremena. Osmišljen je kao mikro prostor koji se bavi ličnim i geopolitičkim stanjima nestabilnosti, nepostojanosti i zavisnosti o takvim stanjima. Deo prostora natkriva tenda, neka vrsta zaklona, skloništa. Na zidovima su fiktivne priče o gradnji, suludoj besciljnoj gradnji, slike i crteži na kojima linija ili potez četkice postaju metafore za zauzimanje različitih pozicija i pogleda na stvarnost savremenog trenutka. Prostor galerije ujedinjuje mural, koji se bavi paralelnim istorijama kultura, i crteže i slike koje uvode informacije iz spoljašnjeg sveta, tragove konflikta i nasilja, izgradnje i destrukcije, kao i tehnološkog otpada.

Siniša Ilić i Tina Gverović sarađuju od 2006. godine kada su učestvovali u Programu studijskog boravka za umetnike i kustose (ISCP) u Njujorku, kao dobitnici nagrade Radoslav Putar (Hrvatska) i Dimitrije Bašičević Mangelos (Srbija). Od tada zajedno realizuju niz umetničkih radova, izložbi, i publikacija. Radovi se bave ličnim i socijalnim stanjima napetosti, nelagodnosti, ugroženosti i konfuzije. Njihove multimedijalne instalacije često su odgovor na sam galerijski prostor, na kontekst u kome se rad prikazuje i na način na koji je taj rad tumačen od strane publike. Nedavno su zajedno izlagali u Galeriji Fordham u Londonu, u Galeriji Arsenal u Bialistoku, u Poljskoj; na Bijenalu savremene umetnosti u Atomskom skloništu D-0 ARK, Konjic, u Bosni i Hercegovini; u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda; na 25. Memorijalu Nadežde Petrović, u Čačku u Srbiji; u Galeriji Nova u Zagrebu i u Galeriji Kontekst u Beogradu.

Više o samom projektu na: https://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/project-space-inverted-house

Više informacija o muzeju Tejt Modern: www.tate.org.uk

Total
0
Shares