A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Hrvatski Infobip planira da prikupi 500 miliona $ investicija za akvizicije, izlazak na berzu u SAD-u u narednih 18 do 20 meseci

Infobip, hrvatska tehnološka kompanija koja pruža usluge mobilnih komunikacija na cloud-u, planira da ove godine od investitora prikupi oko 500 miliona dolara pre njihove incijalne javne ponude (IPO) u SAD-u. Sredstva su planirana za akvizicije, što će kompaniji omogućiti proširenu bazu kupaca i pristup novoj tehnologiji, javlja Bloomberg.

Kompanija je tek počela da razgovara sa investitorima o finansiranju, koje bi bilo 60 do 70 odsto veće od prethodne runde Infobipa od 300 miliona dolara, rekao je za Bloomberg osnivač i izvršni direktor Silvio Kutić. Kompanija bi mogla da završi finansiranje do avgusta i bili bi spremni za IPO u narednih 18 do 20 meseci, dodao je on.

U poslednje vreme, sve više novca se sliva u softver koji pomaže kompanijama da se povežu sa svojim korisnicima preko različitih platformi za razmenu poruka. MessageBird, holandsko preduzeće koje prodaje alate koji kupcima omogućavaju slanje SMS-ova, mejlova ili pozivanje kompanija sa pitanjima, u aprilu je prikupilo 800 miliona dolara za akviziciju američke kompanije za marketing putem e-pošte SparkPost.

Infobip sa sedištem u Hrvatskoj pomaže kompanijama poput Uber-a. i Microsoft-a da upravljaju komunikacijom sa klijentima putem tekstualnih poruka i čet-botova. Prodaja se popela za 57 odsto u prvom kvartalu u odnosu na godinu ranije na 1,25 milijardi dolara, podstaknuto akvizicijom OpenMarkets-a u iznosu od 300 miliona dolara u novembru.

Dogovor sa OpenMarkets-om usledio je ubrzo nakon što je One Equity Partners u julu kupio udeo u Infobipu za 200 miliona dolara. Dogovor je gurnuo vrednost Infobipa iznad milijardu dolara, što ga je učinilo prvim jednorogom u jugoistočnoj Evropi.

Infobip je još uvek privatna kompanija, a o izlasku na američku berzu govori se već neko vreme. Međutim, deluje da je to još uvek ostavljeno po strani i da je fokus stavljen na akvizicije i širenje na američkom tržištu.

Total
0
Shares