A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

EU planira da olakša praćenje bitkoin transfera, uz obavezno navođenje ličnih podataka

Predložene promene zakona Evropske unije primorale bi kompanije koje vrše transfere bitkoinima ili drugom digitalnom imovinom da prikupljaju podatke o primaocu i pošiljaocu. Prema navodima Evropske komisije, predložene promene bi olakšale praćenje transfera kriptovaluta, što bi pomoglo u zaustavljanju pranja novca i finansiranja terorizma. 

Evropska komisija se zalaže da transferi u kriptovaluti podležu istim propisima protiv pranja novca kao i obični elektronski transferi, pa je jedan od predloga da kompanije koje obavljaju transfere kriptovalute budu u obavezi da navedu ime, adresu, datum rođenja i broj računa primaoca.

Iako su neki dobavljači usluga upravljanja kripto-imovinom već obuhvaćeni pravilima protiv pranja novca, novi predlozi bi dodatno proširili ova pravila na čitav kripto-sektor, obavezujući sve pružaoce usluga da vrše dužni nadzor, objasnila je Komisija. Da bi predlozi postali zakon, potreban je sporazum država članica i Evropskog parlamenta, a nova pravila bi mogla da budu usvojena za dve godine.

U Srbiji se trenutno zakoni dotiču kriptovaluta samo kroz regulative o pranju novca i zabrani finansiranja terorizma. Ta zakonska rešenja ne sprečavaju u potpunosti da do prevara dođe, ali s druge strane, otežavaju razvoj digitalne industrije. Regulativa kriptovaluta u Srbiji bi trebalo da bude takva da privuče strane kompanije, a da one postojeće ne gurne iz zemlje. Da bi se to desilo potrebno je, između ostalog, rešiti pitanje PDV-a, konverzije i poreza.

Izvor: BBC

Total
0
Shares