A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

EU kaznila Amazon sa 746 miliona €, najveća kazna do sada za kršenje zakona o zaštiti podataka

Evropski nadzorni organ za zaštitu privatnosti je Amazonu izrekao kaznu od 746 miliona evra (887 miliona dolara) zbog kršenja zakona o zaštiti podataka. Kaznu, koju je Amazon objavio u petak u svom podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, izrekao je pre nešto više od dve nedelje luksemburški regulator za privatnost.

Kako je sedište Amazona u Evropi u Luksemburgu, tamošnja Nacionalna komisija za zaštitu podataka (CNPD) bila je zadužena za praćenje usklađenosti kompanije sa zakonom o zaštiti podataka. CNDP je rekao da Amazonova obrada ličnih podataka nije u skladu sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) i naredila je kompaniji da revidira pojedine poslovne prakse.

Amazon je sa svoje strne rekao da nije došlo do kršenja zakona, jer podaci o klijentima nisu bili izloženi bilo kojoj trećoj strani. Pored toga, kompanija je najavila žalbu na odluku CNPD-a kojom je zaključena istraga pokrenuta žalbom francuske grupe za zaštitu privatnosti La Quadrature du Net iz 2018. godine. Amazon je izjavio da se odluka o tome kako korisnicima pokazuju relevantne reklame „zasniva na subjektivnim i neproverenim tumačenjima evropskih zakona o privatnosti, a predložena kazna nije srazmerna čak ni sa takvom interpretacijom”.

Ovo je najveća kazna do sada za kršenje Zakona o zaštiti podataka, koja prevazilazi kaznu od 50 miliona evra izrečenu Google-u 2019. godine, i dolazi usred pojačanog nadzora ne samo Amazonovog, već poslovanja gotovo svih tehnoloških kompanija u Evropi. Ovo je još jedna potvrda o tome da je EU ozbiljna u svom cilju da obuzda tehnološke gigante, a prema GDPR-u, nadzorni organi za zaštitu podataka imaju mogućnost da međunarodne kompanije kazne u iznosu do četiri odsto godišnje globalne prodaje.

Izvor: CNBC

Total
0
Shares