A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Da li je Krupanj šampion preduzetništva ili još jedan srpski Mauricijus?

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj je priznanje „Šampion preduzetništva” za ovu godinu uručila opštini Krupanj. To priznanje odlazi onoj lokalnoj samoupravi koja ima najveći broj novi preduzetnika i firmi u odnosu na broj stanovnika. Međutim, ta nagrada uvek postavlja pitanje da li preduzetništvo zaista cveta ili je po sredi želja preduzetnika da plate manje poreze? 

Razlog je taj što je nosilac ove titule i Crna Trava, opština koja s manje od 1.000 stanovnika ima više od 500 preduzeća, ali samo na papiru. Tako je najmanja opština dobila epitet srpskog Mauricijusa, jer u njoj se delatnost samo fiktivno registruje, s obzirom na to da su porezi i ostali nameti najniži u ovoj lokalnoj samoupravi.  

Da u Krupnju nije takva situacija ukazuju iz NALED-a, objašnjavajući kako su pored toga koliko je kompanija otvoreno i zatvoreno, te koliko je njih iskoristilo poresko oslobođenje kroz meru „Startuj lagano”, gledali i šta čini lokalna administracija da unapredi ambijent za poslovanje. 

„Da pojednostavi procedure, da daje informacije, da pomaže preduzetnicima da koriste mere koje država nudi, pre svega da bi podstakla sve da tu svoju poslovnu ideju ostvare. Krupanj je tu apsolutni šampion, a naročito u oblastima kulturno-istorijskog i sportsko-rekreativnog turizma, poljoprivredi i preradi hrane. To su znanja koja se ovde prenose generacijama i to je vrsta preduzetništva koje NALED zdušno podržava.”

Iz opštine poručuju da kroz podršku preduzetnicima vide jedini način da stanovnici ne napuštaju svoja mesta, nego da kroz razvoj svojih veština obezbede dostojanstven život sebi i svojim porodicama. 

U skladu s tim teško je reći da ovde ljudi pokreću kompanije kako bi smanjili troškove, s obzirom na to da ova opština na krajnjem zapadu ne spada u red onih s niskim nametima.

Total
0
Shares