A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

Program Centra za fotografiju u Remontu predstavlja izložbu “Bliskost i razlike”

Datum objave:29.08.2021

Pročitano:7 puta

Datum održavanja:

02.09.2021 – 01.10.2021

Lokacija: Beograd

Otvaranje – četvrtak, 2. septembar od 19h

U galeriji Remont, u periodu od 02. septembra do 01. oktobra 2021. godine, biće održana izložba fotografija iz dva dela pod nazivom Bliskost i razlike. Izložba predstavlja saradnju Nezavisne umetničke asocijacije Remont i Centra za fotografiju kao vid kustosko-umetničkog mapiranja čiji je cilj osmišljavanje novih pristupa u prezentaciji i promociji fotografije u Srbiji.

 

Izložba Bliskost i razlike sadrži dve sukcesivne postavke i uključuje radove četiri autora: Ljubomira Šimunića, Vesne Mićović, Tijane Pakić-Feterman i nepoznatog fotografa. Izložba razmatra fotografska ostvarenja koja su nastala u okruženju lične porodice kao umetničkog polja delovanja i amaterske fotografije i koncipirana je na pristupu uporedne analize ostvarenja iz domena savremene umetosti i istorijskog nasleđa. Ova analogija zauzima značajno mesto u istraživanju osobenosti domaćeg fotografskog nasleđa i njegove morfologije.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan govorni program na kom će učestvovati: Vesna Mićović, Benjamin Beker, Stefana Savić, Alan Parker i Mia Ćuk.

Autor izložbe i koncepcije programa je Ivan Petrović, urednik Centra za fotografiju.


*
Izložba Bliskost i razlike – I
2.9 – 15.9.2021.

Prvi deo izložbe Bliskost i razlike uključuje radove troje autora: Ljubomira Šimunića (Family Album), Vesne Mićović (FAMILIJA) i Tijane Pakić-Feterman (Autoportret). Fotografije povezuju period od početka 80-ih godina do početka 2000-ih, prikazujući radove umetnika koji pripadaju dvema generacijama epohe koja je za nama.
Osim toga što obuhvata ovaj kratki istorijski period koji najavljuje značajne zaokrete u mediju fotografije, ova izložba ima za cilj da ukaže na različite estetske pristupe i stavove fotografa/umetnika koji u svojim radovima razmatraju privatno okruženje kroz direktan osvrt na najbližu porodicu.

*
Izložba Bliskost i razlike – II
Nepoznati fotograf
17.9 – 1.10.2021.

Drugi deo izložbe Bliskost i razlike nosi pod-naslov Nepoznati fotograf i uključuje 30 crno-belih fotografija iz kolekcije Centra za fotografiju. Negativi (više od 1000 pojedinačnih snimaka formata 6×4,5 cm) sa kojih su izrađene fotografije pronađeni su u kontejneru u ulici Draže Pavlovića u Beogradu 2011. godine. Po tehničkom dostignuću, preciznosti i estetskom učinku ovi snimci nadmašuju domen amaterske fotografije iz kog proizilaze. Materijal datira iz perioda 30-ih godina i prostorno se vezuje za područje Kraljevine Jugoslavije. Na fotografijama su prikazni motivi iz života jedne porodice, dok je identitet autora još uvek nepoznat.

BLISKOST I RAZLIKE – PROGRAM:
Galerija Remont, 2.9 – 1.10.2021.

Izložba Bliskost i razlike – I
2.9 – 15.9.2021.
Umetnici: LJubomir Šimunić, Vesna Mićović, Tijana Pakić-Feterman
*
prateći program:
Vesna Mićović, prezentacija radova – 6.9. u 18:00 sati
Benjamin Beker, prezentacija radova -13.9. u 18:00 sati
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Izložba Bliskost i razlike – II
Nepoznati fotograf
17.9 – 1.10.2021.
Otvaranje: Petak, 17.9. u 19:00 sati
*
prateći program:
Stefana Savić, prezentacija radova – 20.9. u 18:00 sati
Alan Parker i Mia Ćuk, prezentacija rada udruženja Footnote Center, Beograd – 24.9. u 18:00 sati

CENTAR ZA FOTOGRAFIJU
Udruženje „Centar za fotografiju“ inicirali su i pokrenuli fotografi i vizuelni umetnici iz Beograda Mihailo Vasiljević i Ivan Petrović sa ciljem istraživanja, proučavanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Na domaćoj kulturnoj sceni „Centar za fotografiju“ je aktivan od 2011. godine gde realizuje programe u vidu organizovanja prezentacija, razgovora i promocija fotografa i umetnika; organizovanja i kuriranja izložbi; izdavaštva; prikupljanja, sistematizovanja i čuvanja fotografskog materijala i njegove promocije.

Total
0
Shares