A perfect balance of exhilarating flexiblity and the effortless simplicity of the Code Supply Co. WordPress themes.

Novosti Kreativne Industrije
dark mode light mode Search Menu

POČETAK IZLAGAČKE SEZONE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

Na programu su četiri izložbe, od 28. januara do 4. marta

Usled trenutnih epidemioloških okolnosti neće biti priređeno zvanično otvaranje, već će sve četiri izložbe biti otvorene za publiku od četvrtka, 28. januara u 12:00 časova. Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i praznicima, od 12:00 do 20:00 časova. Ulaz je slobodan, a izložbe su otvorene do 4. marta.


Specijalizovana fotografska Galerija Artget Kulturnog centra Beograda počinje svoju 20. sezonu. U godini jubileja program čini po jedna izložba koju koncipiraju i realizuju umetnički direktori i direktorke u prethodnoj deceniji Galerije. Prva u ovom nizu je izložba Raw Perspectives koju priređuje sada jedanaestočlani fotografski kolektiv Belgrade Raw, kolektivni umetnički direktor(at) Galerije u 2013. godini.

 


Raw Perspectives ovde nudi poglede troje autora: Jelene Nikolić, Predraga Đulinca i Stefana Jovanovića. Iako niko od njih troje sebe ne bi nazvao ili ne naziva fotografom, svo troje koriste medij fotografije kao neku vrstu lufta, generatora arhiva i sredstvo vizuelnog beleženja sredine u kojoj se nalaze i koja ih okružuje. Sami članovi kolektiva Belgrade Raw imaju sličan pristup u kreiranju arhiva iz kog se čitaju društveno-političke okolnosti, svakodnevnica i njene promene.
Pojedinačno, svako od troje autora, ima jedinstvenu internu logiku pri odabiru motiva i trenutaka koji će zabeležiti. Međutim, pri združivanju njihovih arhiva, primećuje se izjednačavanje asocijativnih mreža i gublјenje ideje o autorstvu. Postaje neprepoznatlјivo ko je autor koje fotografije. Postaje nebitno ko je autor koje fotografije. Postaje jasno kako jedna generacija detektuje kroz isto oko svoje okruženje i sve što ono nosi. 


U Likovnoj galeriji biće postavljena izložba pod nazivom Ulica! Grafiti scena iz blokova, radovi grafiti crtača u prestižnom beogradskom izložbenom prostoru, koji će biti izvedeni u realnom vremenu, kao nepredvidlјivi performans u kome sama akcija predstavlјa poruku.

 


Zajednički rad pod nazivom Ulica! osmišlјen je kao jam akcija grafiti crtača Hope-a, Cash-a, Junk-a i njihovih gostiju Sub Zero-a i Abs-a koji dolaze iz potkuluturnog milјea novobeogradskih blokova. Predstavnici su dve generacije grafiti crtača koji na ovom prostoru neprekidno deluju od sredine osamdesetih godina dvadesetog veka. Identitet ove grupe određen je blokovima koji su od svoga nastanka bili obeleženi kao „alternativna kartografija grada“, a zatim dodatno getoizirani tokom devedestih godina prošlog veka. Blokovi su suštinski preduslov i neodvojivi supstrat njihove prakse i određuju osobeni način njihovog crtanja, strategiju i polјe delovanja. Praksa kako ovih, tako i drugih crtača očuvana je kao andergraund i alternativna. Nјihovi radovi nastaju u latentnoj tenziji između legalnog i nelegalnog, sa uporištem u izvornoj kulturi hip hopa.
Značenje Galerije KCB-a se redefiniše od ekskluzivnog prema inkluzivnom, tako da galerijski prostor postaje integralni deo ulice. Cilј je da se ukine granica ili konvencionalno shvatanje institucionalnog i vaninstitucionalnog prostora kao presudnog za poimanje likovnog rada, te da se ukaže na poziciju posmatrača kao aktivnog učesnika u formiranju značenja vizuelnih sadržaja. Ovom prezentacijom se povezuju dva suprotna dela grada, predgrađe i centar, potkultura i zvanična kultura.

Prvi put projekat Femkanje priređuje izložbu u Beogradu, u Galeriji Podroom, čije izdanje će biti posvećeno temi koju je i Kulturni centar Beograda postavio kao tematski konceptualni okvir za 2021. godinu – Prostori zajedništva. Ovoj temi Femkanje će kao i u prethodnim svojim radovima, pristupiti kroz fokus na zvuk i komunikaciju.
Izložba Femkanje – Prostori zajedništva realizuje se kroz offline postavku, koju čini 18-kanalna zvučna instalacija u prostoru galerije sačinjena od arhivskog materijala i online postavku odnosno bazu podataka zvučnih intervencija savremenih umetnica i umetnika iz Srbije, zemalјa bivše Jugoslavije, Evrope i šire.

 

U Filmskoj galeriji (foaje DKC-a), biće postavljena izložba kostimografkinje Ljiljane Petrović, pod nazivom Oko kina – filmski kostim, koja predstavlja jedinstveni omaž rediteljima Goranu Markoviću i Srdanu Goluboviću, a biće otvorena do 28. marta.
Ova izložba koncipirana je kao skup kostimografskih radova, fragmenata, likovnih skica, fotografija i predstavlјa autentično svedočanstvo i dopunu recepciji filmskog kostima, koji kao dokumentarni narativi pripovedaju o gradaciji stvaralačkog procesa i različitim kostimografskim postupcima, što daju originalnost i konačno oblikovano delo – film.


Ljiljana Petrović je autoka kostimografije za brojne igrane filmove: Otac, Krugovi, Falsifikator, My beautiful country, Klopka, Apsolutnih sto, Mali svet, Munje, Kad porastem biću Kengur, Turneja, Nož; za seriju Besa 2, brojne TV drame, kratkometražne, animirane i igrano-animirane filmove, kao i za više od 350 realizovanih projekata u advertajzingu (reklame, muzički spotovi). Autor je kostimografije za više od 150 pozorišnih predstava gotovo svih vodećih pozorišta u Beogradu i nacionalnih pozorišnih kuća Srbije.

Total
0
Shares